מהו פורצלן ?

כלים מפורצלן

הפורצלן, אותה חרסינה לבנה ועתיקת יומין ומעוררת זיכרונות של כלים המונחים מאחורי ויטרינת זכוכית בבית סבתא או מוגשים בשעת התה האנגלית, זוכה לעדנה.הפורצלן מצא את דרכו בחזרה ללב הבמה העיצובית, כאנטי-תזה לעולם התעשייתי, הקר והמנוכר שעטף אותנו בשנים האחרונות

החומר

הפורצלן, המשתייך למשפחת החומרים הקרמיים, שונה במרכיביו מכלי קרמיקה אחרים. בעוד הקרמיקה המוכרת עשויה מחמר פשוט ורוב הכלים המיוצרים ממנו עבים וכבדים, הרי שהפורצלן הוא שילוב בין שני חומרים: חימר לבן, הנקרא קאולין, וסלע מותך הנקרא פטונטס.  כדי ליצור את החומר ממנו אפשר יהיה לייצר פורצלן יש לערבב את שני המרכיבים יחד, לשחוק אותם לאבקה עדינה ולהוסיף לה מים. לאחר מכן יש לעצב את החומר בצורה רצויה. לייבשו ולשרוף את המוצר בתנור.

סוגי פורצלן ותהליך הייצור

קיימים סוגים שונים של פורצלן, שהשוני ביניהם  הוא היחס בין שני מרכיבי החומר וטמפרטורת השריפה. סוג אחד של פורצלן הוא הפורצלן הקשה, הנקרא Hard Paste . זו הגרסה האירופית לפורצלן הסיני המקורי, שעובר שריפה בטמפרטורות גבוהות במיוחד. סוג נוסף הוא הפורצלן הרך, שנקרא Soft Paste. הוא נשרף בטמפרטורות נמוכות יותר והיה פופולרי באירופה במאה ה-18.הסוג השלישי הוא גרסה משודרגת של הפורצלן, ושמו הוא פורצלן עצמות, Bone China. זהו פורצלן שנוסף לו אפר עצמות בקר.

ככל שהפורצלן עובר תהליך שריפה בטמפרטורות גבוהות יותר, כך החומר שהתקבל חזק יותר, עמיד יותר, שקוף יותר, דק יותר ואיכותי יותר. בנודף שינוי ריכוז המרכיבים העיקריים, הקאולין והפטונטס, לצד תוספת של חומרים שונים כמו אפר העצמות, הם שקובעים את תכונות המוצר נסופי: הגוון, הגמישות, השקיפות ועוד. כך, למשל, תוספת אפר עצמות הבקר מעניקה לפורצלן את המראה הלבן והנקי.

היסטוריה

הסינים היו הראשונים שיצרו פורצלן אמיתי, עוד במאה השביעית, ולכן באנגלית נקרא הפורצלן גם China, ובעברית חרסינה. בתחילה היו כלי הפורצלן לבנים ונטולי עיטורים. במאות ה-14 וה-15 כבר יצא שמם של כלי הפורצלן הסיניים למרחוק, והם נחשבו לכלי יוקרה והפכו למבוקשים ביותר בקרב מעמדות האצולה באירופה. עד המאה ה-18 ייבואה אירופה עשרות מיליוני כלים מסין.

קדרים רבים באירופה ניסו ליצור פורצלן בכוחות עצמם, אך ללא הצלחה. רק במאה ה-18 הצליחו הראשונים האירופאים ליצור פורצלן. זה קרה בעיר מייסן שבגרמניה, אולם המפענחים של הנוסחה לא השכילו להגן על הזכויות הפטנט שלהם, שדלף למאות מפעלים שקמו לאחר מכן באירופה. כך התפשט ייצור הפורצלן בעיקר לצרפת, לגרמניה ואיטליה.שינויים בהרכבו של החומר הגלם, סגנון העיצוב ובאומנות העיטור יצרו אסכולות שונות בייצור הפורצלן.

צביעת ועיטור הפורצלן

צביעת הפורצלן, בתוספת דוג העיטור המקשט אותו, מעניקים לכל כלי את המראה הייחודי והחותם האישי. אלה מאפשרים לאנשי המקצוע לזהות את הפורצלנים השונים. כלים יקרים במיוחד מעוטרים בעבודת יד בידי אומנים מפורסמים, שחותמים על הכלים. כלי החרסינה הסיניים הקדומים צוירו בתחילה בצבע כחול על רקע לבן, ורק במאות מאוחרות יותר יוצרו כלח חרסינה צבעוניים. הפורצלנים האירופאיים מאופיינים בכמה סגנונות עיטור. הסגנון הנקי מתאפיין בקווים סימטריים..

ניתן לצבוע פורצלן בשתי שיטות שונות:
צביעה מתחת לזיגוג – בשיטה זו, שהייתה נהוגה בסין וחדרה לאירופה, מושחים את הצבע לאחר ייבוש הכלי ולפני שריפתו, ומוסיפים לו את שכבת הזיגוג מעל הצביעה אחרי השריפה הראשונה.
צביעה מעל לזיגוג – מושחים את הצבע על הפורצלן שעבר תהליך זיגוג ונשרף פעם אחד בתנור. רק אז מכניסים את הכלי לשריפה נוספת, כשעליו שכבת צבע.
הציור על פורצלן יכול להתבצע בשלושה אופנים שונים: ציור חופשי וישיר על הכלי במשיחות מכחול, ציור לאחר רישום בעיפרון או בציפורן, או באמצעות העתקה בפחם באמצעות נייר מחורר.

השלב הבא הוא הכנת הצבעים השונים. רוב הצבעים לעיטור פורצלן הם מינרלים שונים המיוצרים בצורה של אבקות. את הצבעים מערבבים עם חומר שומני כדי שאפשר יהיה לצייר על הכלח החלק. ברוב המקרים לא ניתן לערבב בין הצבעים השונים ולכן יש להכין גוונים שונים של אותו צבע מראש (עד 20 גוונים מכל צבע). הצבעים, המכילים אבקת זכוכית דקיקה, מתאחים עם הכלי בזמן השריפה.

ברוכים הבאים לעולם של לומונוסוב פורצלן!

מפעל פורצלן אימפריאל Lomonosov נוסד בסנט פטרסבורג בשנת 1744 תחת צו של בתו של פיטר הגדול הקיסרית אליזבת.זאת היתה חברת הפורצלן הראשונה ברוסיה ושלישית בכל אירופה.זה המקום שבו המדען הרוסי המוכשר דמיטרי וינוגרדוב (1720-1758) גילה את סוד עשיית "זהב לבן".
הוא היה ראשון בהיסטוריה של קרמיקה שנתן תיאור מדעי של ייצור פורצלן, המפעל ממשיך במסורת הפורצלן המלכותי הזה על ידי הבאת חלק מהמוצרים מפורצלן בעבודת יד ישירות מהמפעל Lomonosov בסנט פטרבורג.
בין אם אתה אספן פורצלן רציני או קונה עם עין ליופי, אנו בטוחים כי תמצא משהו כדי לספק את נפשך כאן

פורצלן היום

באחרונה מורגשת התעוררות בכל נוגע לביקוש לפורצלן וכיום אפשר למצוא בבתים רבים, בעיקר של אספנים, פריטי פורצלן עתיקים הגרים בכפיפה אחת עם פריטי פורצלן עכשיוויים. בשנים האחרונות הפכו פריטי פורצלן המיוצרים במפעלים הרוסיים למבוקשים ביותר בארץ. עשירים רוסים שעלו ארצה מבקשים לשמר את המורשת התרבותית של מולדתם, ורוכשים כלי פורצלן ממפעל לומונוסוב,ומפעלים נוספים ברוסיה.